Açık doküman formatı kullanan ofis yazılımları yeni bir döneme giriyor. IBM, yaptığı açıklamayla kurumsal anlamda geliştirilmiş Lotus Symphony’nin betasının tamamladığını ve 1.0 sürümünü kullanıcılara sunduğunu açıkladı.
10 Temmuz 2008, İstanbul;
Ofis yazılımları konusunda firmalara destek olmayı hedefleyen Lotus, yazılım ailesine bir yenisini ekledi. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana beta olarak indirilip kullanılabilen Lotus Symphony, Haziran ayı itibariyle 1.0 sürümünü yayınladı. Lotus, bu program ile dinamik ve güvenli bir iş ortamını yaratmayı hedefliyor. Gerçekleştirilen IT yatırımlarını aşağı çekmek için hareket eden Lotus, Symphony çözümü ile firmalara kısıtlı IT bütçelerini katma değerli yazılım çözümlerine aktarma olanağı sağlıyor.
Lotus Symphony,
www.lotus.com adresinden bedava olarak indirilebiliyor ve sorular anında yetkililer tarafından online olarak yanıtlanabiliyor. Ayrıca IBM, bedeli karşılığında firmalara doğrudan Lotus Symphony desteği de veriyor. Yapılan açıklamaya göre 20.000 çalışanı bulunan bir firma Lotus Symphony kullandığında alternatiflerine göre 8 milyon dolar lisans gideri ve 4 milyon dolar yazılım güncelleme üzerinden tasarruf sağlamış oluyor.
Lotus Symphony’nin şu ana kadar 1 milyon kişi tarafından betası kullanıldı. Aralarında Türkçenin de bulunduğu 24 dile çevrildi. Yazılımı kurup yükleyen firmaların büyük kısmı lisanslarını değiştirmeye başladı. Dünya üzerinde 1 milyon kişi tarafından incelenen ve açıkları kapatılan bu program açık doküman formatı kullanmaya başlayan ofisler tarafından özellikle tercih edilmeye başladı. Lotus Symphony kullanıcıları ofis yazılımlarında ihtiyaçları olan her şeyi gerçekleştirebiliyor. Doküman, sunum ve tablo hazırlayabilen Symphony, Datamation Magazine tarafından 2008 yılının yazılımı seçildi. Şu anda Linux ve Windows platformlarında çalışabilen Symphony, çok yakın bir zamanda Mac OS desteği de vermeye başlayacak.
Yeni gelişen teknolojilerle de uyumlu olan Symphony, web 2.0 uygulamalarını destekliyor olması ile öne çıkıyor. Kullanıcılar fikirlerini ve önerilerini internet sitesine ekleyebiliyor ve bilgiler daha sonra wikipedia üzerinden diğer kullanıcılarla paylaşılıyor. Bu ve bunun gibi birçok özelliği bünyesinde bulunduran Lotus Symphony, en küçük firmalardan dev şirketlere kadar kurumsal ve bireysel anlamda herkesin kullanımına uygun.
Konu hakkında yorum yapan IBM Türk Lotus Satış Yöneticisi Murat Tüzüm: “Artık kullanıcılar ofis yazılımlarına çok yüksek bedeller ödemek istemiyorlar. Bununla birlikte sorun yaşadıklarında kurumsal olarak muhatap bulabilecekleri bir ürün arıyorlar. IBM, Lotus Symphony ile ücretsiz ürün ve talep eden firmalara ücretli teknik destek uygulamasını sunuyor. Symphony ücretsiz olmasının yanısıra, uluslararası standart kurumunun kabul ettiği open document formatını (ODF) destekleyerek, firmalara daha esnek bir çalışma imkanı sunuyor. ODF desteğinin yanısıra Lotus Symphony’i MS Office’in dosya formatlarını destekliyor ve tam entegre çalışıyor